El Mercat del Film Volum 4 es trasllada a Can Gassol i creix amb activitats paral·leles

mercatdelfilm promo genèrica

El Mercat del Film arriba aquest mes de novembre a la quarta edició per mostrar la producció audiovisual de factura mataronina. Després de tres edicions, el col·lectiu Hotel Elèctric uneix forces amb la Direcció de Cultura i el M|A|C per fer créixer aquesta jornada que vol posar en valor la producció audiovisual local amb la projecció d’obres de creadors mataronins de diversos formats, com ara curtmetratges, documentals, videoclips, spots, animació i videocreació.

Aquest any, a més, la jornada creix en durada i s’allargarà tres dies. El Mercat del Film se celebrarà entre els dies 20 i 22 de novembre, durant els quals s’oferiran tot un seguit d’activitats paral·leles, entre les quals destaca la projecció del llargmetratge ‘Antígona despierta’, dirigit per la mataronina Lupe Pérez García, i la celebració d’un taller familiar de cinema.
Una altra de les novetats del Mercat del Film Volum 4 és el seu canvi d’ubicació. Després de tres anys a Les Esmandies, la jornada es trasllada al Centre de Creació Escènica de Can Gassol, gràcies a la incorporació de la Direcció de Cultura al projecte.

La Jornada central del Mercat del Film serà la de dissabte 21 de novembre, quan tindrà lloc la projecció de la selecció de curts i peces audiovisuals locals, seguida pel passi del film ‘Antígona despierta’.

El Mercat del Film començarà amb un aperitiu el divendres 20, amb la inauguració de la videoinstal·lació X-Ville, de Jordi Colomer, al pati de les oficines de Cultura, al carrer Sant Josep.
Diumenge 22, per últim, tindrà lloc el taller cinematogràfic Improvisacions mòbils destinats a infants i famílies.

Mostra de l’audiovisual que es fa a Mataró
L’acte central del Mercat del Film, la projecció de la selecció de curts i peces audiovisuals locals, tindrà lloc dissabte 21 a partir de les 19h a Can Gassol. En aquesta edició es podran veure setze obres audiovisuals signades tant per realitzadors i productores professionals com per creadors amateurs. Destaca, com ha estat habitual en les passades edicions, la gran quantitat de curts dirigits per estudiants de secundària i batxillerat, així com pels alumnes del Grau de Mitjans Audiovisuals del TecnoCampus.

L’acte conserva la seva filosofia original de ser un petit “mercat audiovisual” amb una programació molt variada on tothom que vingui pugui trobar les obres que més li interessin. Entre els participants, no hi falten creadors que ja són habituals al Mercat del Film com Escena 0, Claraboia o Clack Produccions, així com també hi participen nous realitzadors que es donaran a conèixer gràcies a aquest esdeveniment.

Projecció del film ‘Antígona despierta’
Dissabte 21 a les 22h tindrà lloc la projecció d’’Antígona despierta’, una pel·lícula dirigida per la directora argentina afincada a Mataró Lupe Pérez Garcia. Es tracta d’una obra críptica, que viatja entre diferents èpoques i barreja escenes de ficció amb documentals bèl·lics, amb la tragèdia d’Antígona com a rerefons. ‘Antígona despierta’ no és una adaptació, sinó una recreació. Paisatges polsegosos i rocallosos, cossos que es mouen com somnàmbuls, paraules pronunciades amb ràbia, tot descriu un univers salvatge i primitiu en el qual qualsevol cosa podria tornar a començar, fins i tot el mateix cinema en el seu enfrontament amb el teatre. I això és el que fa Pérez García en aquesta pel·lícula que, tot i que al·ludeix a Straub & Huillet o Pier Paolo Pasolini, es revela estrictament contemporània. La pel·lícula s’ha projectat als Festivals de Locarno, de Sevilla i de Cinema d’Autor de Barcelona.

Videoinstal·lació al pati de Cultura
El Mercat del Film Volum 4 arrencarà divendres 20 amb la instal·lació d’ X-Ville, de Jordi Colomer, una videoinstal·lació que representa una ciutat imaginada i utòpica que busca solucions col·lectives als problemes de la societat.

Jordi Colomer és el guanyador de la 1a Edició del Premi de Videocreació impulsat per LOOP Barcelona, la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, de la qual el M|A|C en forma part, i l’Arts Santa Mònica. X-Ville va ser presentat en el marc del Festival LOOP Barcelona 2015. Aquest treball gira entorn les utopies i la seva capacitat per a concentrar multituds. El vídeo, de 28 minuts de durada, està inspirat en diversos textos del filòsof i arquitecte utòpic Yona Friedman, específicament en el seu llibre ‘Utopies realitzables’ (1974), una obra que promou formes alternatives d’organització de les grans ciutats com a resposta col·lectiva a la insatisfacció. El vídeo es construeix a través de situacions col·lectives, recreant imatges de formes alternatives d’organització per a la metròpolis.

Taller cinematogràfic per a infants i famílies
Diumenge 22 tindrà lloc el taller Improvisacions mòbils, un taller cinematogràfic per a infants i famílies dirigit per Drac Màgic. A partir de dinàmiques de creació i participatives, i buscant la inspiració en tècniques experimentals de representació, cada participant o grup de participants filmarà una càpsula d’un minut de durada amb el seu mòbil o tablet.
El conjunt d’aquestes improvisacions mòbils formarà un film col·lectiu que es podrà veure en acabar el taller.

L’activitat es dirigeix a infants a partir de 6 anys. Per realitzar l’activitat cal portar dispositiu mòbil i el cable per traspassar els imatges a l’ordinador. El taller és gratuït amb places limitades.